Informiranje zaposlenih o novostih in osveževanje pridobljenega znanja je ključno za uspešno poslovanje podjetja. Storitev Microsoft 365 vas pri tem odlično podpre z možnostjo ustvarjanja internega spletnega izobraževalnega središča.

V podjetju ste pripravili novi produkt in že komaj čakate, da ga predstavite na trgu. Pred tem morate z ustreznim znanjem opremiti različne skupine sodelavcev: na primer prodajalce, marketingarje, agente za pomoč uporabnikom. Pri tem si seveda želite, da bi vse ključne informacije o izdelku in vsebino izobraževanja shranili na enem mestu ter s tem omogočili sodelavcem enostaven in hiter dostop do znanja, ob tem pa tudi hrambo za kasneje (na primer tudi za sodelavce, ki se bodo ekipam pridružili v prihodnosti).

Izobraževalno središče v Microsoft Teams

Microsoft Teams omogoča povezovanje orodij storitve Microsoft 365 v centralno digitalno delovno okolje, preko katerega imamo dostop do vseh ključnih informacij, potrebnih za delo. Znotraj Teamsov si tako lahko ustvarite tudi interno izobraževalno središče za posamezne skupine vaših sodelavcev − prodajalci tako na primer dostopajo do pred pripravljenih navodil za pripravo ponudbe produkta potencialnim strankam in videoposnetka predstavitve, namenjenega prodajalcem, marketinška ekipa pa do analiz konkurenčne metrike na različnih trgih in videoposnetka predstavitve, namenjenega marketinškim strokovnjakov.

 

 

Za optimalno izkušnjo vam predlagam, da v že ustvarjeno skupino (ang. Team) z vsemi ključnimi deležniki (npr. Sales Team) dodate novi kanal, ki bo namenjen zgolj njihovemu izobraževanju. Na tak način boste izobraževalne vsebine pripeljali v okolje, ki ga sodelavci pri svojem delu že uporabljajo. Za dostop do izobraževalnih vsebin tako ne bo potrebe po zamenjavi digitalnega okolja. Pripravljene dokumente (npr. specifikacijo novega produkta, navodila za pripravo ponudbe) odložite v zavihku datoteke (ang. Files). Pri tem je dokumente priporočljivo razporejati v mape.

 

 

V pomoč orodje Microsoft Stream

Za avdio ali videoposnetke vam zaradi boljše uporabniške izkušnje vaših sodelavcev priporočam, da uporabite orodje Microsoft Stream. Gre za storitev za pretočne vsebine znotraj Microsoft 365, ki omogoča dodajanje, ustvarjanje ter deljenje avdio in videoposnetkov, dostopnih kjerkoli in kadarkoli. Avdio in/ali video vsebine so dostopne vsem sodelavcem, določeni skupini sodelavcev ali posamezniku. Posnete vsebine enostavno odložite na Stream ali spletno predavanje posnamete neposredno v samem orodju.

 

 

Dostop do vsebin iz Teamsov omogočite tako, da v izbranem Teams kanalu ustvarite nov zavihek (npr. Videos), med razpoložljivimi aplikacijami izberete Stream in dodate izbrani posnetek.

 

 

 

Kako lahko v Teamse povežete več videoposnetkov za izbrani Teams kanal? Na Streamu ustvarite kanal (angl. Channels) v katerega odložite vse videoposnetke za posamezen Teams kanal. V izbranem kanalu znotraj Teamsov lahko nato v zavihkih pokličete celoten Stream kanal in tako zagotovite prikazovanje vseh videoposnetkov znotraj posameznega zavihka.

 

 

Ključne vsebine so tako različnim skupinam vaših sodelavcev vedno pri roki. Izobraževalno središče v Teamsih jim omogoča, da do vsebin dostopajo hitro in enostavno ter svoje znanje obnavljajo in nadgrajujejo kjerkoli in kadarkoli.

Z deljenjem izobraževalnih vsebin z zaposlenimi vplivate na višjo stopnjo strokovnosti in suverenosti pri delu ter posledično tudi na uspeh podjetja. S hitrim in enostavnim dostopom do baze znanja sodelavce pri pridobivanju in ohranjanju znanja samo še podprete.

 

Še več uporabnih trikov in nasvetov, kako orodja Microsoft 365 znotraj Teamsov povezati v celovito digitalno delovno okolje za uspešnejše vodenje in učinkovitejše sodelovanje ekipe, sem predstavil na spletnem seminarju. Vabljeni k ogledu videoposnetka predavanja TUKAJ.
AVTOR
Niko Dolenc

Niko Dolenc

Svetovalec za Microsoft 365
OCENITE ZAPIS