V zadnji mesecih smo se dodobra spoznali z orodji Microsoft 365 in njihovimi funkcionalnostmi. Množični prehod na delo na daljavo utegne postati resen varnostni problem. Ste ob tem pomislili na varnost vaših podatkov? V novem blogu smo pregledali varnostne funkcionalnosti ter posamezna orodja, ki vam omogočajo, da vaše delo opravljate hitro, učinkovito in predvsem varno.

Tudi če ima podjetje brezhibno varnostno politiko, ostaja kritična točka sama povezava (kadar na njej nimamo celostnega šifriranja). Varnostno grožnjo po drugi strani predstavljamo tudi uporabniki: od šibkih gesel, slabo nastavljenega domačega usmerjevalnika do zlonamerne kode, ki se je leta nabirala v sistemu.

1. Uporabite močno avtentikacijo

Uporabite močno avtentikacijo za dostop do vaših naprav, kot je Windows Hello. Z rešitvijo se lahko prijavite s pomočjo PIN in (v kolikor vaša naprava dopušča) vašim prstnim odtisom ali prepoznavo obraza.

 

2. Vpišite se s spletno dvofaktorsko avtentikacijo

Dvofaktorska avtentikacija (MFA) za vaš vpis v orodje zahteva več korakov. Za avtentikacijo lahko uporabite tako PIN, ki ga prejmete na vašo mobilno napravo, kot tudi aplikacijo za samodejno generiranje varnostnih kod, kot je recimo Microsoft Authenticator. Z uporabo MFA povečate stopnjo varnosti na vaših računih.

3. Vaše datoteke varno shranite

Vaše dokumente in druge datoteke shranite na varni oblačni lokaciji (ne na lokalnem ali zunanjem disku). Če vaše podjetje uporablja varna oblačna mesta, kot sta SharePoint ali OneDrive for Business, so vaši podatki dostopni kljub kraji ali izgubi vaše fizične naprave.

4. Nadgradite vaše geslo

Razmislite o geslih, ki jih uporabljate. Če uporabljate enostavna gesla, kot so na primer Pa$$w0rd, Pomlad 2020 ali podobna, je zdaj primeren čas za njihovo nadgradnjo za doseganje boljše varnosti. Bolj kot kompleksnost samega gesla je ključnega pomena dolžina (igrata pa oba faktorja pomembno vlogo). Vaše geslo naj bo dolgo vsaj 12 znakov, pri tem pa ne uporabljajte angleških besed. Razmislite na primer o uporabi besedila iz vaše najljubše pesmi. Kompleksno geslo naj bo sestavljeno iz malih črk, velikih črk, številk in posebnih znakov.

5. Zakriptirajte vaše pomnilne naprave

Poskrbite za kriptiranje vašega lokalnega diska in pomnilniških medijev (USB ključev). V operacijskem sistemu Windows to lahko izvedete z uporabo vgrajenega orodja BitLocker. V primeru kraje ali izgube vaše naprave, bo do vaših podatkov skoraj nemogoče dostopati.

 

6. Uporabljajte spletno različico orodij 

Vaše informacije so lahko varne z uporabo zadnjih različic orodij storitve Microsoft 365, kot so Word, Outlook ali Excel. Na tak način bodo vaši ključni dokumenti shranjeni v oblaku, pri tem pa ne bo potrebe po prenosu na vaše lokalno okolje.

 

AVTOR
Niko Dolenc

Niko Dolenc

Svetovalec za Microsoft 365
OCENITE ZAPIS