Blog avgust 2022

Mentorstvo kot prispevek družbi

Prenos znanja, karierna rast posameznika, medsebojno druženje in povezovanje. Da, prednosti mentorskega programa so za podjetje številne. Nedavno pa sem spoznala, da gredo te tudi čez meje pisarn.

V mentorskem programu sem sodelovala že večkrat − tako v vlogi mentoriranke kot tudi mentorice − in v obeh sem odnesla ogromno novega znanja ter svežih idej. Zanimivo razmišljanje se mi je pred kratkim utrnilo v vlogi mentorice našega programa Agitavit UP. Ugotovila sem, da postavljanje znanja in veščin v širši kontekst podjetja ali celo okolja ustvari še več motivacije ter prostora za učenje.

Cilj mentorstva je bil jasen, podpreti mentoriranca, da na internih sestankih s številčnejšo udeležbo in sestankih s stranko pove svoje mnenje oziroma izrazi pomisleke, kadar jih ima. Za uspeh in napredek mentoriranca je pomembna njegova dobra motivacija, vendar se je v procesu kazalo, da ciljati le na okvir sestankov, ne da dovolj spodbude, da bi se spopadel z izzivom. Ko sva veščino povezala še z uporabnimi primeri v kontekstu celotnega podjetja in situacijami v privatnem življenju, pa si je mentoriranec sam našel še druge aktivnosti, ki so krepile njegovo samozavest in željo po napredku.

Vedno sem si štela za dosežek, če je mentoriranec podvomil v moje trditve in me izzval z dvomom ali vprašanjem, saj sva se od tega trenutka naprej učila oba. V omenjenem primeru sem na podlagi uvidov, ki jih je mentoriranec črpal tudi iz privatnih izkušenj in drugih virov, veščino izražanja mnenja ali pomislekov na sestankih krepila tudi sama.

Vpliv na delovanje posameznika

Mentorstvo s prikazovanjem vrednosti novih znanj skozi pomen za podjetje in stranke omogoči sodelavcu razumeti njegovo delo v širšem kontekstu. Razume ga ne le v odnosu do ene stranke ali enega projekta, temveč do vseh oziroma družbe kot celote.

Če ponazorim s primerom: sodelavec v proizvodnji krepi veščino ugotavljanja in zagotavljanja ustrezne kakovosti izdelkov. Če mu mentor pomembnost veščine predstavi skozi posledico za stranko ter preko tega za podjetje, bo na tak način z veliko verjetnostjo vplival na to, da se bo mentoriranec enako vprašal tudi pri drugih svojih aktivnostih na delovnem mestu. Morda tudi pri aktivnostih izven službe.

S tako oblikovanimi mentorstvi podjetje vrača družbi. Posameznike namreč ohranja v učeči se kondiciji in kot take zrele za smotrno delovanje ne le v podjetju, temveč tudi v širšem okolju. Posledica dobrega mentorstva je lahko dodatna želja po učenju. Mentorstvo tako vzgaja sodelavce, ki razumejo, da se morajo in se želijo učiti. Posledično so to zaposljivi posamezniki, ki bodo lahko svojo dodano vrednost nekoč izkazovali tudi v drugem podjetju ali na samostojni poti. Imeti kompetentne ljudi s sposobnostjo stalnega učenja je nenazadnje želja vseh delodajalcev.

Nataša Dremelj
Nataša Dremelj
Vodja programa HRM
Nataša Dremelj ima več kot 15 let izkušenj s področja ravnanja z ljudmi pri delu, pri čemer se je specializirala za razvoj kadrov z upravljanjem uspešnosti preko razvojnih razgovorov in ciljnega vodenja. V podjetju Agitavit Solutions je zadolžena za revitalizacijo kadrovskega informacijskega sistema eHRM in vodenje projektov uvedbe kadrovskega informacijskega sistema v podjetjih Imlek, UniCredit Bank Slovenija in Addiko Bank. Nataša je prav tako certificirana moderatorka delavnice učinkovite komunikacije in motivacije, ki temelji na Teoriji zavedanja odnosov.
Ne zamudite naših vsebin

Če želite prejemati naše informacije, nam obveščanje dovolite z izborom aktualnih vsebin.

© 2024 - Agitavit